Korvatulehdus – kun asiat menevät pieleen

Ulkokorvan tulehdusta (otitis externa) kutsutaan yleisesti korvatulehdukseksi. Se voidaan luokitella syiden ja tekijöiden mukaan. Seuraavaksi kerrotaan kolmesta ulkokorvan tulehduksen syystä.


Korvatulehduksen ensisijaiset syyt

Korvakäytävän tulehdukselle on aina jokin perussyy, kuten allerginen ihosairaus, korvakäytävässä oleva vierasesine tai loiset, kuten korvapunkit. Korvan pitkäaikaisen terveyden ylläpitämiseksi perussyy on tunnistettava ja hoidettava asianmukaisesti

Harvinaisempia syitä korvasairauksiin ovat hormonihäiriöt, autoimmuunisairaus ja seborrooinen sairaus.

Mikä aiheuttaa koiran korvavaivoja?

Mikä aiheuttaa koiran korvavaivoja?

Korvatulehduksen ensisijaiset syyt

Korvakäytävän tulehdukselle on aina jokin perussyy, kuten allerginen ihosairaus, korvakäytävässä oleva vierasesine tai loiset, kuten korvapunkit. Korvan pitkäaikaisen terveyden ylläpitämiseksi perussyy on tunnistettava ja hoidettava asianmukaisesti.

Harvinaisempia syitä korvasairauksiin ovat hormonihäiriöt, autoimmuunisairaus ja seborrooinen sairaus.

Jos vierasesine, kuten ruohonsiemen, jää koiran korvaan, se aiheuttaa usein ärsytystä ja tulehdusta, joka on hoidettava.

Ihon pinnalla esiintyvät loiset ovat nykyään harvinaisempia tehokkaan kirppujen tai punkkien ehkäisyn ansiosta, mutta niitä esiintyy edelleen. Korvapunkit ovat pieniä valkoisia loisia, jotka voivat vahingoittaa esim. koirien, kissojen ja frettien korvia sekä aiheuttaa voimakasta kutinaa ja epämukavuutta. Korvapunkit ovat tarttuvia, joten kaikkia koiran kanssa tekemisissä olleita eläimiä on hoidettava samanaikaisesti.  

Allergiassa elimistön oma immuunijärjestelmä ylireagoi allergeeniin. Allergeeni voi olla ruoka-aine, ympäristötekijä (esim. siitepöly,  pölypunkit tai kirput) tai ainesosa lääkeaineessa, ruokakulhossa tai kaulapannassa.

Koiran hengittäessä, niellessä tai joutuessa kosketuksiin allergeenin kanssa sen elimistö vapauttaa erilaisia ärsyttäviä kemikaaleja, kuten histamiinia, jotka aiheuttavat tulehdusta, punoitusta, kutinaa ja epämukavaa oloa. 

Altistavat tekijät

Tietyt tekijät altistavat koiran otiitille. Ne eivät aiheuta tulehdusta itse, mutta tekevät siitä todennäköisemmän.

Spanielien, kuten tässä Pogon heiluvat korvat saattavat altistaa korvasairauksille.

Koirat, joilla on painavat, tiiviisti sulkeutuvat korvaläpät, ahtaat korvakäytävät (rodun tai mahdollisten kyhmyjen vuoksi) ja liiallinen karvankasvu, ovat alttiimpia korvasairauksille. Rotuperäiset ominaisuudet eivät aina aiheuta ongelmia. Siksi korvakäytävän ympäristöä ei suositella rutiininomaiseen puhdistamiseen tai karvojen nyppimiseen, mikäli korvaongelmia ei ilmene. Jos korva hoitaa itsensä oikein, sen toimintaan ei tarvitse puuttua.

Uiminen, toistuvat pesut, perusteellinen puhdistus useammin kuin olisi tarpeen tai jopa lämmin sää voivat lisätä korvakäytävän kosteutta sekä muuttaa sen olosuhteita bakteerien ja hiivan liikakasvua suosivaksi.

Immuunipuutoksesta kärsivällä koiralla voi olla suurentunut korvatulehdusriski.

Vaikeuttavat tekijät

Seuraavat tekijät vaikeuttavat koiran korvavaivojen hallintaa. Usein toistuva korvatulehdus tai krooninen, huonosti hoidettu tapaus vaikeuttaa myöhempien pahenemisvaiheiden hoitoa.

Tulehduksen jatkuessa korvakäytävään voi kehittyä kroonisia muutoksia. Näihin kuuluvat korvaruston pysyvä turvotus, pullistuma tai tärykalvon repeymä ja tulehdus tai infektion leviäminen sekä keski- että joskus sisäkorvaan.

Tämä voi johtaa vaikeahoitoisiin infektioihin, kuulon heikkenemiseen tai jopa kuurouteen, neurologisiin oireisiin sekä kipuihin, jotka ovat vaikeita myös itsellesi koiran omistajana.

Krooninen korvatulehdus vaatii usein korvahuuhtelun yleisanestesiassa tai jopa leikkauksessa.

Kuva (CWalker, ThePhotoVet)

Tekemällä yhteistyötä eläinlääkärisi kanssa pääset koirasi korvaongelman ytimeen jo varhaisessa vaiheessa ja vältyt kroonisilta muutoksilta. Älä siis jätä seurantakäyntejä väliin!


keyboard_arrow_up